Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pszenno - żytni chleb na drożdżach z dodatkiem łuskanego słonecznika, czosnku niedźwiedziego i pszennych otrębów...

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem

Składniki:

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem

Etap 1

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem
Rozczyn przygotowany z drożdży mleka i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.

Etap 2

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem
Woda i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i wodę, wymieszać.

Etap 4

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem
Wyrobione ciasto odłożone w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 5

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem

Jak ciasto wyrośnie zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 6

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb