Sposób przygotowania:
Awaryjny chleb na zakwasie
Z drożdży, miodu, odrobiny wody i mąki zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie wyrośnięty połączyć go z mąkami, zakwasem i wodą wymieszaną z solą. Ciasto najlepiej jest wyrabiać mikserem, bo jest dość klejące. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie wyrastania należy ciasto dwukrotnie odgazować. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 11x30 cm. Odstawić do ponownego wyrastania. Następnie wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić pół szklanki kostek lodu i piec 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 200°C, wypuścić parę z piekarnika i piec 30-35 minut. Chleb wyłożyć na kratkę kuchenną i zostawić do wystygnięcia.