anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Awaryjny chleb na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W awaryjnych sytuacjach kiedy nagle zabrakło nam chleba zazwyczaj pieczemy ten na drożdżach, bo szybko. Okazuje się, że można upiec chleb na zakwasie i nie potrzeba na to dwóch dni.

Awaryjny chleb na zakwasie

Składniki:

Awaryjny chleb na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Awaryjny chleb na zakwasie
Z drożdży, miodu, odrobiny wody i mąki zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie wyrośnięty połączyć go z mąkami, zakwasem i wodą wymieszaną z solą. Ciasto najlepiej jest wyrabiać mikserem, bo jest dość klejące. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie wyrastania należy ciasto dwukrotnie odgazować. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 11x30 cm. Odstawić do ponownego wyrastania. Następnie wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić pół szklanki kostek lodu i piec 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 200°C, wypuścić parę z piekarnika i piec 30-35 minut. Chleb wyłożyć na kratkę kuchenną i zostawić do wystygnięcia.