pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Nogi bażancie w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

ćwiartki z bażanta łownego w sosie śmietanowym

Nogi bażancie w śmietanie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nogi bażancie w śmietanie

 

  • nóżki bażancie 4
  • śmietana 18% 500ml
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy mielony do smaku
  • marchewka 1
  • por 1
  • seler 1/5
  • pietruszka 1
  • musztarda sarepska 4 łyżeczka
  • musztarda francuska 1 łyżeczka
  • białe wino 100ml

Sposób przygotowania:

Nogi bażancie w śmietanie
Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy w słupki. Por w plasterki. Śmietanę mieszamy z musztardami oraz białym winem. Dodajemy pokrojone warzywa. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy nogi bażancie. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wraz z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekarnika rozgrzewamy do 180°C. Wstawiamy bażanta i pieczemy około 120 minut. Podczas pieczenia zawartość naczynia często mieszamy. Tak przygotowanego bażanta podałem z białym pieczywem. Smacznego.
Nogi bażancie w śmietanie
Rozpoczynamy przygotowanie dania od marynaty
Nogi bażancie w śmietanie
Tak przygotowaną marynatą zalewamy nóżki bażancie, odstawiamy do lodówki
Nogi bażancie w śmietanie
Nóżki bażanta pieczemy w piekarniku około 2 godzin