lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Nototenia z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niezwykle smaczna wyszła ryba , warzywa dodały pikanterii.

Nototenia z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nototenia z warzywami

 

  • nototenia 2 kg 14 sztuk

 

 

  • pietruszka 3 szt ( 200 gram)

 

 

  • ocet winny 2 łyżki

 

  • przecier pomidorowy 100 ml

 

  • iść laurowy 3 szt

 

  • ziele angielskie 3 szt

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Nototenia z warzywami
1.Ryby oskrobałam z łusek i odcięłam płetwy. 2 . Wstawiłam do naczynia z zimna wodą i moczyłam 3 godziny . 3. W trakcie moczenia wodę wymieniałam dwa razy. 4.Pietruszkę, marchew oskrobałam a potem starłam na tarce o grubych oczkach , por pokroiłam w talarki cienkie . 5.Na odrobinie oleju zeszkliłam starte warzywa. 6.Podlewałam wodą, dodałam liście laurowe, ziele angielskie 7. Dusiłam pod przykryciem 30 minut. Dodałam przecier, posoliłam . 8. Usmażyłam rybę ( mąka i na patelnie ) 9.Kładziemy usmażoną rybę na warzywa podduszone. Sosu ma być mniej więcej do wysokości nototenii. Przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu przez kolejne 20 minut, dodać ocet winny10.Sprawdzić smak ,doprawić, jeśli trzeba dla wyostrzenia smaku dodać pieprz biały mielony 11.Trzymałam na ogniu, aż się zagotowało i może jeszcze dwie trzy minuty dłużej. Można podawać od razu po przygotowaniu ale najlepsza jest nototenia jak postoi w sosie około 1- godziny i potem się podgrzeje jeszcze raz.12.Podawać z ryżem, ziemniakami z tym co lubimy.
Nototenia z warzywami
Ryby oskrobałam z łusek i odcięłam płetwy. Wstawiłam do naczynia z zimna wodą i moczyłam 3 godziny . W trakcie moczenia wodę wymieniałam dwa razy.
Nototenia z warzywami
Rybe obsuszoną doprawioną solą i sokiemz cytryny w mące obsypałam
Nototenia z warzywami
Usmażyłam rybę na złoty kolor z obu stron
Nototenia z warzywami
Kładziemy usmażoną rybę na warzywa podduszone. Sosu ma być mniej więcej do wysokości nototenii. Przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu przez kolejne 20 minut, dodać ocet winny