Sposób przygotowania:
Nototenia z warzywami
1.Ryby oskrobałam z łusek i odcięłam płetwy. 2 . Wstawiłam do naczynia z zimna wodą i moczyłam 3 godziny . 3. W trakcie moczenia wodę wymieniałam dwa razy. 4.Pietruszkę, marchew oskrobałam a potem starłam na tarce o grubych oczkach , por pokroiłam w talarki cienkie . 5.Na odrobinie oleju zeszkliłam starte warzywa. 6.Podlewałam wodą, dodałam liście laurowe, ziele angielskie 7. Dusiłam pod przykryciem 30 minut. Dodałam przecier, posoliłam . 8. Usmażyłam rybę ( mąka i na patelnie ) 9.Kładziemy usmażoną rybę na warzywa podduszone. Sosu ma być mniej więcej do wysokości nototenii. Przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu przez kolejne 20 minut, dodać ocet winny10.Sprawdzić smak ,doprawić, jeśli trzeba dla wyostrzenia smaku dodać pieprz biały mielony 11.Trzymałam na ogniu, aż się zagotowało i może jeszcze dwie trzy minuty dłużej. Można podawać od razu po przygotowaniu ale najlepsza jest nototenia jak postoi w sosie około 1- godziny i potem się podgrzeje jeszcze raz.12.Podawać z ryżem, ziemniakami z tym co lubimy.