Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1119]

Nowoczesna kaczka w pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kaczka w pomarańczach to klasyk świąteczny. Ja zrobiłam ją jednak nieco inaczej, z nutką nowoczesności.

Nowoczesna kaczka w pomarańczach

Składniki:

Nowoczesna kaczka w pomarańczach

 

Sposób przygotowania:

Nowoczesna kaczka w pomarańczach

Przygotowanie kaczki

Nowoczesna kaczka w pomarańczach

Piersi z kaczki myjemy, skórkę nacinamy w krzyżyki, mięso obsypujemy solą, pieprzem, rozmarynem, smarujemy oliwą,marynujemy całą noc.

Następnie kaczkę wraz z kawałkami masła i plastrami z 1 pomarańczy pakujemy próżniowo do specjalnych woreczków za pomocą specjalnej zgrzewarki (każda pierś osobno).

Wkładamy do sous vide i gotujemy 45 min. w 64 C. Po tym czasie mięso wyjmujemy z woreczków, a kaczkę chwilę podsmażamy jeszcze na patelni (kaczkę umieszczamy na suchej patelni skórą do dołu, smażymy przez 1-2 min. zmieniamy strony i też smażymy 1-2 min.)

Karmelizowane pomarańcze

Karmelizowane pomarańcze przygotowujemy w czasie gotowania kaczki w sous vide.

Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry, usuwamy białe błony. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, rozpuszczamy.

Wkładamy pomarańcze i karmelizujemy je kilka minut.

Wykładamy pomarańcze, a do sosu pozostałego na patelni dolewamy 100 ml białego wytrawnego wina, podgrzewamy, redukujemy.

Puder z oliwy

Malto wsypujemy do miseczki, wlewamy oliwę rozmarynową i ubijamy. Proporcje dobieramy tak, aby powstał puder.

Prezentacja

Kaczkę kroimy w plastry lub kawałki, między plastry wkładamy plastry karmelizowanych pomarańczy.

Mięso polewamy sosem z karmelizowanych pomarańczy z winem. Danie posypujemy pudrem z oliwy.

Smacznego!