Sposób przygotowania:
Nowoczesna kaczka w pomarańczachPrzygotowanie kaczki
Piersi z kaczki myjemy, skórkę nacinamy w krzyżyki, mięso obsypujemy solą, pieprzem, rozmarynem, smarujemy oliwą,marynujemy całą noc.
Następnie kaczkę wraz z kawałkami masła i plastrami z 1 pomarańczy pakujemy próżniowo do specjalnych woreczków za pomocą specjalnej zgrzewarki (każda pierś osobno).
Wkładamy do sous vide i gotujemy 45 min. w 64 C. Po tym czasie mięso wyjmujemy z woreczków, a kaczkę chwilę podsmażamy jeszcze na patelni (kaczkę umieszczamy na suchej patelni skórą do dołu, smażymy przez 1-2 min. zmieniamy strony i też smażymy 1-2 min.)
Karmelizowane pomarańcze
Karmelizowane pomarańcze przygotowujemy w czasie gotowania kaczki w sous vide.
Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry, usuwamy białe błony. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, rozpuszczamy.
Wkładamy pomarańcze i karmelizujemy je kilka minut.
Wykładamy pomarańcze, a do sosu pozostałego na patelni dolewamy 100 ml białego wytrawnego wina, podgrzewamy, redukujemy.
Puder z oliwy
Malto wsypujemy do miseczki, wlewamy oliwę rozmarynową i ubijamy. Proporcje dobieramy tak, aby powstał puder.
Prezentacja
Kaczkę kroimy w plastry lub kawałki, między plastry wkładamy plastry karmelizowanych pomarańczy.
Mięso polewamy sosem z karmelizowanych pomarańczy z winem. Danie posypujemy pudrem z oliwy.
Smacznego!