Sposób przygotowania:
Kaczka Eli marynowana w soku pomarańczowym
Z kaczki usunąć nadmiar tłuszczu,umyć ją i osuszyć papierowym ręcznikiem. Połączyć sok pomarańczowy,olej,czosnek,przyprawę do kurczaka,sól i pieprz. Kaczkę włożyć do dużego pojemnika i zalać marynatą. Pojemnik przykryć i wstawić do lodówki na noc. Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Kaczkę wyjąć z lodówki i oczyścić z marynaty. W brytfance rozgrzać olej,włożyć kaczkę i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Do kaczki dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Kaczkę zalać marynatą i dusić aż będzie miękka,co jakiś czas podlewać wodą. Gotową kaczkę wyjąć na półmisek i zabezpieczyć folią aluminiową żeby nie ostygła. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować. Sos podać osobno w sosjerce. Pomarańczę wyszorować,sparzyć wrzątkiem i ostudzić w zimnej wodzie.Pomarańczę pokroić w grube plastry i obsmażyć na maśle. Na półmisku udekorować kaczkę plastrami obsmażonej pomarańczy i natką pietruszki. Smacznego!
sagwiaz.pl