eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kaczka Eli marynowana w soku pomarańczowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna kaczka marynowana kilka godzin w soku pomarańczowym z przyprawami. Kaczka jest obsmażona i duszona razem z marynatą.

Kaczka Eli marynowana w soku pomarańczowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczka Eli marynowana w soku pomarańczowym

 

  • 1 kaczka - 2 kg
  • marynata:
  • 1/2 litra soku pomarańczowego
  • 8 łyżek oleju
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kaczka Eli marynowana w soku pomarańczowym
Z kaczki usunąć nadmiar tłuszczu,umyć ją i osuszyć papierowym ręcznikiem. Połączyć sok pomarańczowy,olej,czosnek,przyprawę do kurczaka,sól i pieprz. Kaczkę włożyć do dużego pojemnika i zalać marynatą. Pojemnik przykryć i wstawić do lodówki na noc. Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Kaczkę wyjąć z lodówki i oczyścić z marynaty. W brytfance rozgrzać olej,włożyć kaczkę i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Do kaczki dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Kaczkę zalać marynatą i dusić aż będzie miękka,co jakiś czas podlewać wodą. Gotową kaczkę wyjąć na półmisek i zabezpieczyć folią aluminiową żeby nie ostygła. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować. Sos podać osobno w sosjerce. Pomarańczę wyszorować,sparzyć wrzątkiem i ostudzić w zimnej wodzie.Pomarańczę pokroić w grube plastry i obsmażyć na maśle. Na półmisku udekorować kaczkę plastrami obsmażonej pomarańczy i natką pietruszki. Smacznego!
Kaczka Eli marynowana w soku pomarańczowym
Z kaczki usunąć nadmiar tłuszczu,umyć ją i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Kaczka Eli marynowana w soku pomarańczowym
Kaczkę wyjąć z lodówki i oczyścić z marynaty.
Kaczka Eli marynowana w soku pomarańczowym
Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Kaczkę wyjąć z lodówki i oczyścić z marynaty.
Kaczka Eli marynowana w soku pomarańczowym
W brytfance rozgrzać olej,włożyć kaczkę i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Do kaczki dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli.