ewcia0903

ewcia0903

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Nóżki cielęce z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawać z sokiem cytrynowym , octem lub sosem chrzanowym.

Nóżki cielęce z wątróbką

Składniki:

Nóżki cielęce z wątróbką

 

  • 1kg nóżek cielęcych podzielonych na kawałki
  • 30 dag górki cielęcej
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • liść laurowy
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i
  • pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Nóżki cielęce z wątróbką
Nóżki oczyścić , sparzyć włożyć do garnka , zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu godzinę.
Dodać górkę cielęcą , liść laurowy , zile angielskie i pieprz i gotować następną godzinę.
Warzywa obrać, umyć i wraz z natką wrzucić do wywaru.
Posolić go i gotować aż całe mięso będzie bardzo miękkie.
Wtedy wyjąć je, oczyścić z kości i pokroić w kostkę.
Wywar przecedzić , ostudzić , zdjąć nadmiar tłuszczu.
Marchewkę pokroić na plasterki , wyłożyć nimi dno salaterki lub małych miseczek, włożyć pokrojone mięso , zalać wywarem i odstawić do zastygnięcia.