Sposób przygotowania:
Nóżki kurczaka w żurawinie i kasztanach
Pierwszy krok to przygotowanie kasztanów. Skórki nacinamy w plusik, następnie układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Obieramy gorące, a następnie kroimy w kostkę. Więcej info o pieczeniu kasztanów tutaj: https://gotujmy.pl/pieczone-kasztany-w-sosie-miodowym,przepisy,178582.html Gotujemy obrane ziemniaki/ryż. Zagotowujemy wodę na wrzątek, dodajemy pokrojony w plastry por, po chwili dodaję żurawinę i kasztany, gotuje ok. 5 minut (pod przykryciem). Układamy nóżki w naczyniu żaroodpornym (ja niestety nie mam więc wykorzystałam brytfankę), zalewamy sosem. Pieczemy w temp. 180 przez 30 minut, w połowie tego czasu przekładamy nóżki na drugą stronę. Następnie wyjmujemy mięso na talerz i układamy obok ziemniaków. Sos przecedzamy i jego rzadką część ponownie zagotowujemy do zgęstnienia (zamiast tego można zagęścić łyżką mąki). Polewamy sosem ziemniaki, układamy jego "zawartość" proporcjonalnie na daniu. Podajemy z oliwkami.