Sposób przygotowania:
Nugat orzechowy
Przygotowanie:
Orzechy włoskie lub laskowe pokrajać w paski.Przygotować wrzącą wodę.Miód,jeżeli jest scukrzony,rozgrzać.
Cukier zalać wrzącą wodą,dodać ocet,ugotować gęsty syrop,dodać miód i razem gotować do takiej gęstości,aby próba dała tzw.piórka.Z białek ubić pianę.Cienkim strumieniem wlewamy gorący syrop do piany,ciągle ubijając.Naczynie z masą pozostawić na parze i ubijać tak długo aż masa zgęstnieje i zacznie się rwać na trzepaczce,dodać wanilię utłuczoną z cukrem i orzechy,starannie wymieszać łyżką.
Wyłożyć masę na wafel,równo rozsmarować,przykryć drugim waflem,przycisnąć deseczką dostosowaną do wielkości wafla.
Na drugi dzień pokrajać nugat w prostokąty lub trójkąty ostrym,cienkim nożem zwilżonym w wodzie.
Orzechy włoskie lub laskowe pokrajać w paski.Przygotować wrzącą wodę.Miód,jeżeli jest scukrzony,rozgrzać.
Cukier zalać wrzącą wodą,dodać ocet,ugotować gęsty syrop,dodać miód i razem gotować do takiej gęstości,aby próba dała tzw.piórka.Z białek ubić pianę.Cienkim strumieniem wlewamy gorący syrop do piany,ciągle ubijając.Naczynie z masą pozostawić na parze i ubijać tak długo aż masa zgęstnieje i zacznie się rwać na trzepaczce,dodać wanilię utłuczoną z cukrem i orzechy,starannie wymieszać łyżką.
Wyłożyć masę na wafel,równo rozsmarować,przykryć drugim waflem,przycisnąć deseczką dostosowaną do wielkości wafla.
Na drugi dzień pokrajać nugat w prostokąty lub trójkąty ostrym,cienkim nożem zwilżonym w wodzie.