Nugat orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nugat orzechowy to masa dla każdego szczypta rarytasa

Nugat orzechowy

Składniki:

Nugat orzechowy

 

  • Składniki:
  • Cukier 500g
  • Miód 200g
  • Orzechy 400g
  • Białka 150g
  • Ocet 150g
  • Woda 25g
  • Wanilia 20g
  • Wafle 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Nugat orzechowy
Przygotowanie:
Orzechy włoskie lub laskowe pokrajać w paski.Przygotować wrzącą wodę.Miód,jeżeli jest scukrzony,rozgrzać.
Cukier zalać wrzącą wodą,dodać ocet,ugotować gęsty syrop,dodać miód i razem gotować do takiej gęstości,aby próba dała tzw.piórka.Z białek ubić pianę.Cienkim strumieniem wlewamy gorący syrop do piany,ciągle ubijając.Naczynie z masą pozostawić na parze i ubijać tak długo aż masa zgęstnieje i zacznie się rwać na trzepaczce,dodać wanilię utłuczoną z cukrem i orzechy,starannie wymieszać łyżką.
Wyłożyć masę na wafel,równo rozsmarować,przykryć drugim waflem,przycisnąć deseczką dostosowaną do wielkości wafla.
Na drugi dzień pokrajać nugat w prostokąty lub trójkąty ostrym,cienkim nożem zwilżonym w wodzie.