Sposób przygotowania:
Nugatowy torcik
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek ,białka miksujemy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści,następnie dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy.
Mąkę mieszamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitej masy delikatnie mieszamy łyżką aż do połączenia lub mikserem na najniższych obrotach.Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy tortowej o śr 27 cm wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 min w temp 160* Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto i przekładamy na paterę dzielimy wzdłuż na połowę .
Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan fix ,następnie wkładamy do kremu masę nugatową ,delikatnie! jeśli nugat jest za twardy lekko rozgrzać go w kuchence mikrofalowej ,lub w kąpieli wodnej.wymieszać ze śmietaną mikserem pod koniec wlać rum i jeszcze raz zmiksować. Orzechy włoskie do kremu zmielić w blenderze.
Poncz: Kawę zalać gorącą wodą ale nie wrzątkiem,zostawić chwilę do przestudzenia ,dosłodzić pudrem i wlać syrop czekoladowo-rumowy. Przełożenie: Jeden płat biszkopta nasączyć połową ponczu ,rozsmarować połowę kremu nugatowego ,na to posypać połową zmielonych orzechów włoskich ,przykryć drugim płatem biszkopta ,znów nasączyć resztą ponczu,rozsmarować na wierzchu krem i boki tortu posypać resztą zmielonych orzechów.
Wstawić do lodówki na około 3 godz aby się schłodził. Podawać z kawą lub herbatą.PYCHA!
Mąkę mieszamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitej masy delikatnie mieszamy łyżką aż do połączenia lub mikserem na najniższych obrotach.Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy tortowej o śr 27 cm wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 min w temp 160* Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto i przekładamy na paterę dzielimy wzdłuż na połowę .
Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan fix ,następnie wkładamy do kremu masę nugatową ,delikatnie! jeśli nugat jest za twardy lekko rozgrzać go w kuchence mikrofalowej ,lub w kąpieli wodnej.wymieszać ze śmietaną mikserem pod koniec wlać rum i jeszcze raz zmiksować. Orzechy włoskie do kremu zmielić w blenderze.
Poncz: Kawę zalać gorącą wodą ale nie wrzątkiem,zostawić chwilę do przestudzenia ,dosłodzić pudrem i wlać syrop czekoladowo-rumowy. Przełożenie: Jeden płat biszkopta nasączyć połową ponczu ,rozsmarować połowę kremu nugatowego ,na to posypać połową zmielonych orzechów włoskich ,przykryć drugim płatem biszkopta ,znów nasączyć resztą ponczu,rozsmarować na wierzchu krem i boki tortu posypać resztą zmielonych orzechów.
Wstawić do lodówki na około 3 godz aby się schłodził. Podawać z kawą lub herbatą.PYCHA!
marietta
2milutka
edytaha
2milutka
to oć Edytko na kawkę właśnie robię:)
Netka
2milutka
Netko takie właśnie jest...:)