olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Obwarzanki śmietankowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

szybciutkie, świeże precelki śmietankowe.

Obwarzanki śmietankowe

Składniki:

Obwarzanki śmietankowe

 

  • 50dkg mąki
  • 25dkg śmietany
  • 5dkg cukru
  • 4 jaja
  • 2dkg maku
  • 2dkg kminku
  • 2dkg masła ( do smarowania formy, jako tłuszcz)
  • woda

 

Sposób przygotowania:

Obwarzanki śmietankowe
Jajka ubić z cukrem i śmietaną, dodać przesianą mąkę, ciasto wyrobić.Formować okrągłe rogale i wrzucać na gotującą się wodę, gdy obwarzanki wypłyną na wierzch- będzie to znak, że są gotowe. Wtedy wyjmujemy, osączamy z wody, smarujemy rozmąconym jajkiem. Część obwarzanków, które stworzyliśmy posypujemy makiem, a resztę kminkiem. Ułożyć w dużych odstępach (żeby się ze sobą nie stykały!) na dobrze wysmarowanej masłem blasze i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 25 min.

Tagi:

mak