Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Obwarzanki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na smaczny początek dnia!

Obwarzanki z makiem

Składniki:

Obwarzanki z makiem

 

  • SKŁADNIKI:
  • ( ok. 8-10szt )
  • mąka pszenna - 500 g
  • drożdże świeże - 25 g
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ciepła woda - 250 ml
  • zimna woda - 125 ml
  • miód - 3 łyżki
  • mak - 0,5 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Obwarzanki z makiem
Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody.Kiedy przygotowany zaczyn urośnie ( po ok. 20 – 30 minutach ) dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy.W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę miód i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami.Zagniatamy gładkie ciasto.Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą miodu i posypujemy makiem.Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut.

Tagi:

mak