Sposób przygotowania:
Odrywana pizza z kiełbaskami
W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do mąki dodać rozpuszczone w wodzie drożdze i olej. Wyrobić ciasto. Następnie gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinkę. Potem ciasto podsypać mąką i ponownie zgnieść. Rozwałkować na duży prostokąt, mniej więcej 44x38. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać ciasto. Na pieczarki rozsypać też 2 garście startego sera. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć 4 kiełbaski. Następnie kiełbaski zawinąć w ciasto tworząc rulon. Gotowy rulon odciąć a z pozostałego ciata utworzyć drugi rulon. Gotowe rulony pokroić na kawałki o długości 4-5 cm. Blaszkę 28x25 wyłożyć papierem i postawić w odstępach kawałki ciasta z kiełbaską (tak aby było widać kiełbaski od góry). Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie posypać na wierzchu startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 30-40 minut aż ciasto lekko się przyrumieni. Podawac z keczupem.