BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Babka twarogowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj polecam bardzo smaczną babkę z dodatkiem twarogu. Babka bardzo posmakowała mojej rodzince i na pewno często będzie gościć na moim stole.

Babka twarogowa Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Babka twarogowa

 

  • mąka 400 g,
  • jajka 3 szt,
  • cukier puder 150 g,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • śmietana 18 % 125 ml,
  • twaróg mielony 200 g,
  • margaryna 200 g,

 

  • Dodatkowo;
  • rodzynki,
  • kandyzowane owoce,

Sposób przygotowania:

Babka twarogowa
Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.

Do ubitej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę, twaróg i na koniec rozpuszczoną margarynę. 

Wszystko dobrze wymieszać dodając bakalie.

Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.

Włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut. 

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Rada;

Babkę można również polać polewą albo lukrem.
Babka twarogowa
Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
Babka twarogowa
Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Babka twarogowa
Do masy dodać śmietanę, twaróg i na koniec rozpuszczoną margarynę
Babka twarogowa
Wszystko dokładnie wymieszać dodać bakalie
Babka twarogowa
Masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą
Babka twarogowa
Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut
Babka twarogowa
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem