Sposób przygotowania:
Dorsz pod bazyliowo-migdałową pierzynką
Listki bazylii przełożyć do miski blendera. Dodać do nich starty na tarce o drobnych oczkach ser, obrane ząbki czosnku, płatki migdałowe, oliwę, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wszystko dokładnie zmiksować. Filety z dorsza umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na 2-3 kawałki każdy. Każdy kawałek ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Na każdym rozsmarować po trochu przygotowanej pasty bazyliowo-migdałowej (na stronie bez skóry). Kawałki ryby z pastą ułożyć w garnku do gotowania na parze. Garnek przykryć. Rybę gotować na parze ok. 10-15 minut od momentu zagotowania się wody. Rybę podałam z puree z ziemniaków i marchewki. Puree z ziemniaków i marchewki: Ziemniaki obrać, umyć i przekroić na pół. Ząbki czosnku obrać. Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na krótsze kawałki. Warzywa przełożyć do garnka. Zalać je bulionem (tyle, żeby warzywa były przykryte) Gotować pod przykryciem. Jak ziemniaki zrobią się miękkie, wyjąć je, a marchewki jeszcze chwilę pogotować. Jak marchewki zrobią się miękkie, wyjąć je do osobnej miski. Do ziemniaków dodać dwa ząbki ugotowanego czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki majonezu i kurkumę. Dokładnie zmiksować blenderem. Gdyby puree ziemniaczane wyszło zbyt gęste, można dolać do niego trochę bulionu, w którym gotowały się warzywa i wymieszać. Do marchewki dodać 1 ząbek ugotowanego czosnku, resztę masła i majonezu, pieprz cytrynowy. Dokładnie zmiksować.
evita0007
Beatris
Jak zrobię następnym razem, to zapraszam.