Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 238]

Ognisty gulasz chili z piekarnika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gulasz, który prezentuję przygotowuje się szybko, ponieważ wszystkie składniki po podsmażeniu wędrują do naczynia żaroodpornego i resztę załatwia za nas piekarnik.

Ognisty gulasz chili z piekarnika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ognisty gulasz chili z piekarnika

 

  • 1,5 kg gulaszu wieprzowego
  • tłuszcz do smażenia (3 łyżki / olej)
  • puszka czerwonej fasolki nerkowej (425 g)
  • puszka kukurydzy (ziarna / 425 g)
  • puszka pomidorów (krojone / bez skórki / 850 g)
  • 200 ml tajskiego sosu chili (butelka)
  • 2 łyżeczki bulionu warzywnego
  • 1/2 litra wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 pęczek dymki (pokroić w pierścienie)
  • 1/2 pęczka pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Ognisty gulasz chili z piekarnika
► Fasolę opłukać i odcedzić, kukurydzę odsączyć. Pokrojone mięso porcjami mocno na oleju podsmażyć, przyprawić solą, pieprzem i wyjąć. Cebuli podsmażyć krótko w tłuszczu po smażeniu.

► Ponownie włożyć całe mięso do garnka, popruszyć mąką i podsmażyć. Następnie podlać wodą, bulionem, sosm chili, dodać fasolę, kukurydzę i pomidory razem z sokiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

► Wszystko zagotować i pod przykryciem dalej w rozgrzanym piekarniku przez około 110 minut w 175C / Termoobieg / smażyć. Doprawić solą i pieprzem i posypać pietruszką.
Ognisty gulasz chili z piekarnika
Podlać wodą, bulionem, sosm chili, dodać fasolę, kukurydzę i pomidory - pod przykryciem smażyć w piekarniku.
Ognisty gulasz chili z piekarnika
Mięso podsmażyć porcjami i wyjąć - cebulę krótko podsmażyć - ponownie włożyć mięso, popruszyć mąką i razem smażyć.
Ognisty gulasz chili z piekarnika
Mięso pokroić, fasolę opłukać i odcedzić, kukurydzę odsączyć i cebulę pokroić na pierścienie.