Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Rancho Canario - ostry i sycący gulasz Kanaryjski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten wspaniały przepis na Rancho Canario to cudownie ostry, serdeczny, aromatyczny, gulasz - jestem wielkim fanem tej smacznej, mocnej kiełbasy paprykowej.

Rancho Canario - ostry i sycący gulasz Kanaryjski Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rancho Canario - ostry i sycący gulasz Kanaryjski

 

  • 250 g. kiełbasy chorizo (obrać ze skóry)
  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • 1 średnia cebula (pokroić w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (pokroić w plastry)
  • 1 mała marchewka (pokroić w kostkę)
  • 100 g. selera (pokroić w kostkę)
  • 2 pomidory (pokroić na małe kawałki)
  • 1 papryka czerwona (pokroić w kostkę)
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 1 liść laurowy
  • puszka pomidorów (puree / 400 g.)
  • 50 g. koncentratu pomidorowego
  • 100 ml wody
  • 100 g. surowej soczewicy (czerwona)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka papryki (wędzona / mielona)
  • chili (mielone / w razie potrzeby)
  • 1 puszka białej fasoli (odcedzić / 425 g.)
  • 1 puszka ciecierzycy (odcedzić / 250 g.)

Sposób przygotowania:

Rancho Canario - ostry i sycący gulasz Kanaryjski
► W garnku na rozgranym oleju podsmażyć cebulę, czosnek, marchewkę, seler i pomidory przez około 5 minut. Warzywa wyjąć i odstawić na bok. 

► W tym samym garnku podsmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo, aż będzie brązowa i puści olej (można olej odlać lub ręcznikiem kuchennym odsączyć). Jednak tłuszcz przynosi dużo smaku, a zupa syci, więc nie potrzeba dużych porcji. 

► Następnie wrzucić do chorizo paprykę i razem smażyć przez około 3 minuty. Teraż dodać podsmażone warzywa i dobrze wymieszać. Wlać sok pomarańczowy, dodać pomidory purre, koncentrat pomidorowy, wodę, cukier, wędzoną paprykę, liść laurowy i soczewicę. Wszystko razem gotować przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. 

► Teraz do garnka dodać ciecierzycę i białą fasolę, wyłączyć piec, zostawiając garnek stać na piecu przez 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz chili i można podawać.
Rancho Canario - ostry i sycący gulasz Kanaryjski
W garnku podsmażyć warzywa z kiełbasą chorizo, dodać resztę składników, soczewicę gotować aż będzie miękka. Doprawić solą, pieprzem oraz chili i można podawać.
Rancho Canario - ostry i sycący gulasz Kanaryjski
Proste składniki: pomidory, rośliny strączkowe fasola, ciecierzyca, soczewica - czosnek, cebula, świeża papryką, por, seler i oczywiście pyszne chorizo.

Tagi:

gulasz danie