2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ognisty kociołek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Aromatyczne pełne pikantnych smaków rozgrzewające i sycące jednogarnkowe danie w sam raz na jesienne czy zimowe chłody. Po powrocie ze spaceru rozgrzeje nie jedną zmarzniętą duszę….:)

Ognisty kociołek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ognisty kociołek

 

  • 70 dag schabu wieprzowego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 ½ szklanki bulionu rosołowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Jarzynka do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Ognisty kociołek
Mięso umyć pokroić w kostkę. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, cebulę, marchewkę i papryki drobno posiekać. Pomidory pokroić.W rondlu rozgrzać oliwę.Zeszklić cebulę z czosnkiem dodać mięso, oprószyć jarzynką do smaku, krótko przesmażyć na dużym ogniu mieszając, podlać bulionem dusić aż mięso będzie miękkie, w czasie duszenia dołożyć pokrojone papryki i marchewkę . Doprawić do smaku czerwonym octem winnym, papryką wędzoną oraz słodką, dodać łyżeczkę musztardy oraz koncentrat pomidorowy, wszystko razem gotować 10 minut zestawić z ognia. Podawać gorące danie. Przed podaniem można posypać startym parmezanem.
Ognisty kociołek
schab kroimy nożem w kostkę lub paski jak kto woli
Ognisty kociołek
resztę składników obieramy i kroimy drobno
Ognisty kociołek
mięso podlewamy bulionem dusimy z cebulą i czosnkiem
Ognisty kociołek
doprawiamy do smaku przyprawami dodajemy pomidory

Tagi:

schab