dziubek123

dziubek123

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Ogórki kiszone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki kiszone, łatwy przepis, niedrogi. Ogórki będą się nadawały długo do spożycia. Warto wypróbować tego przepisu. Smacznego!

Ogórki kiszone

Składniki:

Ogórki kiszone

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone
Średniej wielkości ogórki starannie umyć w zimnej wodzie, ustawić w słojach z zamknięciem typu twist, dodając do każdego parę pociętych kawałków suchego kopru, ząbek czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu.Przygotować zalewę, biorąc na litr wody 5 dkg soli - zagotować, gorącą zalać ogórki w słojach, wytrzeć dokładnie brzeg słoja i przykrywkę, zamknąć; słój odwrócić i postawić na przykrywce do wystygnięcia. Nie gotować słoi ani nie zamykać na spirytus. Można od razu wynieść je do spiżarni lub piwnicy.