djkatee

djkatee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Ogórki kiszone mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowe ogórki do obiadu. Mniam.

Ogórki kiszone mojej mamy

Składniki:

Ogórki kiszone mojej mamy

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone mojej mamy
Do słoika wkładamy kawałki kopru, wsypujemy gorczycę (1 łyżeczka na 1 słoik) i upychamy w nim ogórki (pionowo oczywiście), ale tak, żeby nie były strasznie ciasno obok siebie, i żeby ich czubki nie wystawały poza słoik. Następnie do słoika wkładamy ząbek czosnku, kawałeczek chrzanu i kawałek marchewki (w plastrach).
Z wody i soli należy przygotować wywar (zagotować razem) i zalać nim ogórki. Na wierzch słoika kładziemy liść porzeczki lub wiśni i zakręcamy.

Tagi:

ogórki