Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone wg joaska500
Do garnka wlewamy litr wody i wsypujemy sól (najlepiej jest wziąć od kogoś wodę ze studni albo kupić wodę niegazowaną ponieważ ta z kranu zmienia smak ogórków). Całość zagotowujemy. Ogórki bardzo dokładnie myjemy i wybieramy te najładniejsze. Ja ogórki kiszę w 5 litrowych bańkach po wodzie :) Bańkę również dokładnie myjemy, dobrze jest ją wypłukać gorącą (ale nie gotującą !!!) wodą. Na dno wkładamy 2 kwiaty kopru, po 3 liście dębu i wiśni, kawałek chrzanu i 2 ząbki czosnku. Wrzucamy ogórki, starajmy ułożyć je jak najciaśniej. Do ogórków wlewamy wcześniej przygotowaną i lekko przestudzoną zalewą (ja podałam przepis na litr zalewy ale jeśli robimy tak jak ja w bańce to musimy przygotować jej trochę więcej). Bańkę mocno zakręcamy. Odstawiamy na 3 - 5 dni a po tym czasie wynosimy je do piwnicy lub spiżarni. Smacznego :)