Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Ogórki kiszone...czyli kiszeniaki :)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć korzyści z kiszenia ogórków ... są po prostu pyszne i wiemy co jemy !!! :)

Ogórki kiszone...czyli kiszeniaki :) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórki kiszone...czyli kiszeniaki :)

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone...czyli kiszeniaki :)
Gotujemy wodę - na litr wody, dodajemy 2 łyżki soli. W tym czasie bardzo dokładnie myjemy ogórki. Dokładnie umyte słoiki zalewamy wrzątkiem, płuczemy. Na dole słoika układamy kilka gałązek kopru, 2-3 kawałki obranego chrzanu pokrojonego na ok. 1,5 cm kawałki, 2-3 ząbki czosnku rozkrojone na pół, wsypujemy 2-3 kulki ziela i pieprzu i 5-6 kuleczek gorczycy, ciasno układamy ogórki. Ogórki zalewamy przegotowaną wodą z solą. Na górę kładziemy te same przyprawy, w tych samych ilościach, które kładliśmy na dół słoika i bardzo dokładnie zakręcamy. Obracamy na kilka godzin do góry nogami. Sprawdzamy czy nie przeciekają i gdy wszystko jest OK, kładziemy w normalnej pozycji i otwieramy ... zimą :)
Ogórki kiszone...czyli kiszeniaki :)
Ogórki gruntowe bardzo dokładnie myjemy, żeby pozbyć się bakterii ...
Ogórki kiszone...czyli kiszeniaki :)
Na dno słoika kładziemy różne przyprawy, potem ogórki i znowu przyprawy ...

Tagi:

ogórki