Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Ogórki konserwowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Te ogórki jemydopiero po 3 tygodniach, ale warto czekać.

Ogórki konserwowe

Składniki:

Ogórki konserwowe

 

  • Młode ogórki 8 – 10 cm długości;
  • Do każdego słoika po:
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego;
  • małym kawałku liścia laurowego;
  • trochę gorczycy;
  • kilka małych cebul;
  • kilka krążków ozdobnie pokrojonej marchewki
  • Zalewa:
  • 1 l wody;
  • pełna łyżka cukru;
  • ¼ szklanki octu 10% lub pełna łyżeczka kwasu cytrynowego;
  • 1 płaska łyżeczka soli.
  • Do każdego słoika po:
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego;
  • Małym kawałku liścia laurowego;

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe
Ogórki dokładnie umyć, układać w słoikach. Do każdego włożyć obrane cebulki, pokrojoną marchewkę, ząbek czosnku i przyprawy. Zagotować wodę z solą i cukrem, po zdjęciu z ognia dodać ocet lub kwas cytrynowy. Gorącą zalewą napełnić słoje z ogórkami. Zamknąć i wstawić do pasteryzacji (do ciepłej wody) na ok. 20 – 25 min. Ogórki konserwowe jeść dopiero po 2 -3 tygodniach, bo dopiero wtedy nabierają właściwego smaku.

Tagi:

ogórki