Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ogórki kwaszone 2011

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ogórki przygotowane w ten sposób można jeść same, ale można również użyć ich do przygotowania zupy ogórkowej i różnego rodzaju sałatek.

Ogórki kwaszone 2011 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórki kwaszone 2011

 

  • 5 kg ogórków
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka liści dębu
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ziaren ziela
  • kilka liści laurowych
  • kilka gałęzi kopru
  • 1,5 łyżki soli kamiennej na słoik

Sposób przygotowania:

Ogórki kwaszone 2011
Ogórki przekładamy do dużej miski i zalewamy zimną wodą, odstawiamy. Po upływie około godziny myjemy je i rozkładamy do słoików, Dodajemy do nich po kawałku chrzanu, liść laurowy, dębowy, ziele, pieprz ziarnisty, po ząbku czosnku. Wodę zagotowujemy i studzimy. Następnie dodajemy do niej sól. Po wymieszaniu zalewamy nią ogórki. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.
Ogórki kwaszone 2011
Ogórki kwaszone, ogórki, zupa, ogórki na zupę, ogórki kiszone
Ogórki kwaszone 2011
Ogórki kwaszone, ogórki, zupa, ogórki na zupę, ogórki kiszone

Tagi:

ogórki