beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Ogórki nadziewane mięsem gotowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Ogórki nadziewane mięsem gotowanym

Składniki:

Ogórki nadziewane mięsem gotowanym

 

  • 4  dość długie ogórki,
  • 30 dag wieprzowego (lub z  kurczaka) mięsa gotowanego,
  • pół szklanki sosu majonezowego,
  • 2  łyżki musztardy ostrej,
  • 2  łyżki ostrego ketchupu,
  • szczypiorek posiekany,
  • natka z  zielonej pietruszki,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórki nadziewane mięsem gotowanym
Ogórki umyć i  obrać, następnie przekroić na pół w  poprzek i  wydrążyć nasiona. Środki ogórków oprószyć pieprzem. Przygotowane mięso wieprzowe drobno posiekać, zmieszać z  sosem majonezowym, musztardą, ketchupem i  startą natką pietruszki, po czym przyprawić do smaku solą i  pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem napełnić „pod korek” wydrążone połówki ogórków, natomiast końce połówek równo skroić, aby każdą napełnioną połówkę można było postawić pod kątem prostym. Napełnione nadzieniem ogórki ustawić na talerzu i  ozdobić szczypiorkiem. Podawać jako przystawkę.