Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ogórki po kartusku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki po kartusku- pyszne ogórki z papryką w słodko- kwaśniej zalewie. To doskonały dodatek do drugiego dania.

Ogórki po kartusku

Składniki:

Ogórki po kartusku

zalewa

  • 3 litry wody,
  • ½ litra octu 10%,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soli,

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ogórki po kartusku
1. Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka i gotuję. Odstawiam do przestudzenia.

2. Do słoiczków o pojemności pół litra daję po ząbku czosnku, ćwiartce cebuli pokrojonej w piórka, jednym liściu laurowym, dwa ziarna ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy, jednym posiekanym kwiatostanie kopru oraz kilka ziaren pieprzu.

3. Z papryki usuwam gniazda nasienne. Paprykę kroję w podłużne pasy. W przygotowanych słoikach z przyprawami układam kawałki papryki oraz ogórki.

4. Całość zalewam przestudzoną zalewą. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję około 10 minut.

Z przepisu wychodzi około 12-14 słoiczków.