ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Ogórki w zalewie musztardowej wg Eweliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Musztardowe ogórki smakują każdemu.

Ogórki w zalewie musztardowej wg Eweliny

Składniki:

Ogórki w zalewie musztardowej wg Eweliny

 

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek musztardy
  • 15 ogórków
  • Dodatkowo do słoików włożymy:
  • koper
  • gorczyca
  • chrzan (korzeń)
  • kilka ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie musztardowej wg Eweliny
Do wody wlewamy ocet. Wsypujemy cukier, sól i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej mieszaniny dodajemy musztardę, mieszamy wszystko aby musztarda dobrze się rozpuściła. Ogórki myjemy, obieramy, rozkrawamy na 4 części. Układamy w słoikach pionowo. Do każdego słoika dodajemy trochę kopru, gorczycy i chrzanu oraz ząbek czosnku. Zalewamy zalewą. Słoiki gotujemy około 15 minut.

Tagi:

ogórki