Sposób przygotowania:
Ogórkowa na wołowinie
Umyć mięso. Obrać - umyć warzywa. Pokroić ziemniaki w drobną kostkę, por w pół plasterki, połowę jednej marchewki utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Drugą połowę marchewki pokroić w ozdobnie powycinane kwiatki. Pozostała marchew zostaje cała. Ułożyć w dużym garnku mięso , warzywa ( seler i pietruszki razem z nacią). Zalać wodą . Dodać ulubionej przyprawy do zup - nie dużo tyle by lekko zupę posolić. Gotować prawie 2 godziny- tak by płyn odparował do objętości ok.4 szklanek . W tym czasie zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim ogórki. Z wywaru wyjąć mięso , całą marchew, seler i pietruszki. Dodać podsmażone ogórki i koper. Zagotować. Doprawić do smaku . W zależności jak lubimy dolać śmietankę( śmietanę kwaśną ) do garnka i wymieszać lub podać osobno i dodawać na talerzu. * wyjęte z zupy marchew , pietruszkę i seler ( od pietruszki i selera odciąć natkę - nie przyda się ) można użyć na sałatkę , jarzynkę , można połączyć ze zmielonym mięsem w farszu ** mięso oczyścić z kości, przerostów , chrząstek - zmielić ( można połączyć ze zmielonymi warzywami )- używać jako farsz do pierogów, krokietów, pasztecików ( farsz można zamrozić ) *** można zagęścić białą zasmażką
evita0007
Babciagramolka
A widzisz ja szpondra - zresztą jak każdego mięsa przerośnietego nie lubię - muszę poobierać każdą błonkę bo inaczem mi się coś robi :) - tak że u mnie tylko na pierogi po obraniu od kości moze być
msewka