Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ogórkowa na wołowinie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jedna z klasycznych zup . I tak jak w przypadku rosołu czy pomidorówki tak i ogórkowa w każdym domu jest inna .

Ogórkowa na wołowinie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórkowa na wołowinie

 

  • 40 dag wołowiny rosołowej ( szponder)
  • 5 dużych kiszonych ogórków ( smacznych)
  • 2 duże marchewki
  • 1 mała pietruszka ( ja miałam małe pietruszki z nacią i takie 2 dałam)
  • kawałek selera ( dałam odciętą górę z kilkoma liśćmi)
  • 1/3 białej części pora
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 łyżki pokrojonego kopru
  • 1 łyżka masła
  • pieprz mielony
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • przyprawa do zup ( ulubiona )
  • słodka śmietanka 18 % ( lub jeśli ktoś woli kwaśna śmietana) opcjonalnie
  • 6 szklanek wody

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa na wołowinie
Umyć mięso. Obrać - umyć warzywa. Pokroić ziemniaki w drobną kostkę, por w pół plasterki, połowę jednej marchewki utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Drugą połowę marchewki pokroić w ozdobnie powycinane kwiatki. Pozostała marchew zostaje cała. Ułożyć w dużym garnku mięso , warzywa ( seler i pietruszki razem z nacią). Zalać wodą . Dodać ulubionej przyprawy do zup - nie dużo tyle by lekko zupę posolić. Gotować prawie 2 godziny- tak by płyn odparował do objętości ok.4 szklanek . W tym czasie zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim ogórki. Z wywaru wyjąć mięso , całą marchew, seler i pietruszki. Dodać podsmażone ogórki i koper. Zagotować. Doprawić do smaku . W zależności jak lubimy dolać śmietankę( śmietanę kwaśną ) do garnka i wymieszać lub podać osobno i dodawać na talerzu. * wyjęte z zupy marchew , pietruszkę i seler ( od pietruszki i selera odciąć natkę - nie przyda się ) można użyć na sałatkę , jarzynkę , można połączyć ze zmielonym mięsem w farszu ** mięso oczyścić z kości, przerostów , chrząstek - zmielić ( można połączyć ze zmielonymi warzywami )- używać jako farsz do pierogów, krokietów, pasztecików ( farsz można zamrozić ) *** można zagęścić białą zasmażką
Ogórkowa na wołowinie
Mieso i pokrojone warzywa umieścic w garnku i zalać wodą - gotować
Ogórkowa na wołowinie
Na tarce jarzynowej utrzeć kiszone ogórki
Ogórkowa na wołowinie
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyc na nim utarte ogórki- dodac do zupy
Ogórkowa na wołowinie
Wyjąć mieso i warzywa w całości oraz natke selera i pietruszki