Sposób przygotowania:
Gęsta zupa zacierkowaETAP 1:
Mięso pokroić na kawałki i obsmażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do garnka. marchew, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora i cebulę pokroić drobno. Wszystkie warzywa podsmażyć na maśle i dodać do mięsa. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Dolać ok. 2l wody. Dodać przyprawy i posiekaną natkę pietruszki i koperku. Zagotować.
Zmniejszyć ogień. Mąkę wsypać do miski. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach na drobne kluseczki/zacierki. Wrzucić je do gotującej się zupy. Gotować razem aż wszystkie składniki będą miękkie.
Na koniec zabielić śmietaną. Podawać na gorąco.