BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa ogórkowa z podsmażonymi ogórkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupę ogórkową z podsmażonymi ogórkami jadłam u znajomych,tylko zamiast ziemniaków właśnie była z dodatkiem ryżu. Była pyszna i sycąca i postanowiłam zrobić u siebie ale tradycyjnie z ziemniakami.

Zupa ogórkowa z podsmażonymi ogórkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zupa ogórkowa z podsmażonymi ogórkami

 

  • woda zimna około 1,5 - 2 litrów,
  • ćwiartka kurczaka,
  • ogórki kiszone 600 g,
  • kostka bulionowa 1 szt, ( nie koniecznie )
  • marchewki 2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • seler kawałek,
  • ziemniaki ugotowane około 500 g,
  • ziele angielskie 3 -4 ziarenka,
  • liście laurowe 2,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • masło klarowne 2 łyżki,
  • śmietana 18 % 200 ml,
  • koperek zielony 1/2 pęczka,

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z podsmażonymi ogórkami
Ziemniaki obierz i ugotuj. Następnie odlej wodę i pokrój w kostkę.

Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Obrane i opłukane warzywa włóż do garnka razem z opłukanym mięsem i zalej zimną wodą.

Doprowadź do zagotowania , dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz przyprawy.

Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut.

Po tym czasie wyjmij jarzynę. 

Marchewkę i pietruszkę pokrój w plastry i z powrotem dodaj do rosołu.

Mięso również wyjmij, poobieraj, pokrój i włóż z powrotem do zupy.

Na patelni rozgrzej masło klarowne , dodaj starte ogórki i podsmażaj ogórki, aż odparuje z nich większa ilość soku.

Do rosołu dodaj podsmażone ogórki i dalej gotuj na małym ogniu około 10 - 15 minut dodaj ugotowane pokrojone ziemniaki.

Śmietanę wymieszaj ze szklanką gorącego rosołu a następnie wlej do całej zupy i wymieszaj. 

Pogotuj jeszcze chwile i zdejmij z ognia.

Gorącą zupę rozlej na talerze i obficie oprósz poszatkowanym koperkiem zielonym.

Zamiast ziemniaków można zupę ogórkową zasypać ryżem smakuje równie dobrze.
Zupa ogórkowa z podsmażonymi ogórkami
Mięso umyć i włożyć do garnka wraz z obraną i opłukaną jarzyną .Zalać wodą i gotować
Zupa ogórkowa z podsmażonymi ogórkami
Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Zupa ogórkowa z podsmażonymi ogórkami
Starte ogórki podsmażyć na maśle klarownym
Zupa ogórkowa z podsmażonymi ogórkami
Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry
Zupa ogórkowa z podsmażonymi ogórkami
Ziemniaki ugotować a następnie pokroić w kostkę
Zupa ogórkowa z podsmażonymi ogórkami
Wszystko włożyć do bulionu i doprawić do smaku oraz zagęścić śmietaną

Tagi:

zupa obiad