Sposób przygotowania:
Ogórkowa z ziemniakami i grzankami
Dobrze umyte drobiowe skrzydełka gotujemy wraz z marchewką pokrojoną na mniejsze kawałki, pietruszką oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Obraną i startą na tarce cebulę smażymy na maśle, do miękkiej dodajemy starte ogórki wraz z wodą. Gotujemy ok 20 minut i przekładamy do wywaru drobiowego usuwając z niego wcześniej skrzydełka i pietruszkę.
Do śmietany dodajemy mąkę, wodę oraz odrobinę zupy. Mieszamy i przelewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do zupy dodajemy ugotowane al dente ziemniaki oraz przyrumienione grzanki upieczone na odrobinie masła.
Ozdabiamy natką pietruszki.
Obraną i startą na tarce cebulę smażymy na maśle, do miękkiej dodajemy starte ogórki wraz z wodą. Gotujemy ok 20 minut i przekładamy do wywaru drobiowego usuwając z niego wcześniej skrzydełka i pietruszkę.
Do śmietany dodajemy mąkę, wodę oraz odrobinę zupy. Mieszamy i przelewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do zupy dodajemy ugotowane al dente ziemniaki oraz przyrumienione grzanki upieczone na odrobinie masła.
Ozdabiamy natką pietruszki.
SylaUla