margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Zupa krem ogórkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ogórkowy krem ciekawy smak i miła odmiana od zwykłej ogórkowej.

Zupa krem ogórkowy

Składniki:

Zupa krem ogórkowy

 

  • bazą do zupy jest rosół ( patrz przepis rosół Waldzia https://gotujmy.pl/rosol-waldzia,przepisy,61399.html ) lub bulion
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 2-3 marchewki
  • skrzydełko z indyka
  • 4-5 ziemniaków
  • vegeta
  • mąka
  • jogurt naturalny
  • zielona pietruszka do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa krem ogórkowy
Bazą do zupy jest rosół tym razem z indyka. ( https://gotujmy.pl/rosol-waldzia,przepisy,61399.html ). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę zalewamy wodą dodajemy pół łyżeczki vegety. Gotujemy w osobnym garnuszku. Skrzydełko obieram z mięska. Marchewki z rosołu kroimy w kostkę (wrzucamy do zupy na samym końcu). Ogórki ścieramy na tartce (na tej stronie co ziemniaki na placki). Ilość ogórków zależy od ich kwaśności i naszych upodobań. Ugotowane ziemniaczki dodajemy do rosołu tak samo ogórki i mięsko z indyka. Wszystko razem miksujemy aż powstanie jednolita konsystencja. Dodajemy marchew. Zagęszczamy krem łyżką mąki z niewielką ilością wody i 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę krem podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego.

Tagi:

zupa indyk