Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ogórkowa krem z grzankami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kremowa wersja delikatnej zupki ogórkowej na bazie ziemniaczanego wywaru.

Ogórkowa krem z grzankami

Składniki:

Ogórkowa krem z grzankami

 

  • 1 pierś z kurczaka ( podwójna ok 30 dag )
  • 6 średnich ziemniaków
  • 5 średnich ogórków kiszonych
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 8 kromek chleba tostowego
  • olej do smażenia grzanek
  • 6 szklanek wody
  • przyprawa do zup do doprawienia

Sposób przygotowania:

Ogórkowa krem z grzankami
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę .Włożyć do garnka razem z mięsem . Zalać wodą .Gotować 50 minut. Wyjąć łyżką cedzakową mięso i ziemniaki. Zmiksować mięso i ziemniaki na papkę i włożyć z powrotem do zupy. Ogórki utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim ogórki zmieszane z koprem ( trochę kopru pozostawić do dekoracji ).Dodać do zupy. Zaprawić śmietanką .Doprawić do smaku. Chleb tostowy pokroić w kostkę i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać zupę w miseczkach posypaną koprem, podając osobno grzanki .