Sposób przygotowania:
Ogórkowa krem z grzankami
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę .Włożyć do garnka razem z mięsem . Zalać wodą .Gotować 50 minut. Wyjąć łyżką cedzakową mięso i ziemniaki. Zmiksować mięso i ziemniaki na papkę i włożyć z powrotem do zupy. Ogórki utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim ogórki zmieszane z koprem ( trochę kopru pozostawić do dekoracji ).Dodać do zupy. Zaprawić śmietanką .Doprawić do smaku. Chleb tostowy pokroić w kostkę i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać zupę w miseczkach posypaną koprem, podając osobno grzanki .
msewka
darmiona
-Natka-
Mam pytanie dotyczące ogórków: po o podsmażasz je na patelni? Czy to ma wpływ na walory smakowe zupy?
Babciagramolka
Tak- to tak jak z koncentratem do pomidorowej lub koprem na koperkową lub sos koperkowy - jak podsmażysz ( na maśle ) wydobywasz aromat - łatwiej się smak potem ,, rozpuszcza" w zupie . Nie wiem czemu tak jest ale zupa jest lepsza.
-Natka-
Nigdy tak nie robiłam, moja mama także nie podsmażała ogórków, ale następnym razem je podsmażę i zobaczę czy jest jakaś różnica.
Dziękuję za odpowiedź.