Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Ogórkowa z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dzisiaj trochę inna ogórkowa, bo z marchewką i ziemniakami. Ale smak pozostaje. Polski klasyk.

Ogórkowa z ziemniakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórkowa z ziemniakami

 

  • bulion warzywny (domowy, nie z kostki) - ok. 2 l
  • ok. 1/2 kg kiszonych, twardych ogórków
  • duża marchewka
  • ok. 1/2 kg ziemniaków
  • ok. 100 ml kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Ogórkowa z ziemniakami
Marchewkę i kiszone ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zagotuj bulion i wrzuć do niego starte warzywa.Gotuj ok. 20 - 25 minut. Ziemniaki obierz, pokrój na dość duże kawałki i ugotuj oddzielnie. Możesz je ugotować w zupie, ale będą się wtedy gotowały dosyć długo - ok. 45 minut, bo zupa jest kwaśna. Zahartuj śmietanę - do śmietany wlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj dokładnie. Dolej kolejną porcję zupy, jeszcze raz wymieszaj i wlej do gotującej się zupy, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia. Na talerze nałóż ziemniaki i nalej zupy. Możesz posypać posiekanym koperkiem.
Ogórkowa z ziemniakami
Ogórki kiszone i marchewkę zetrzyj na tarce, ziemniaki pokrój na duże kawałki.
Ogórkowa z ziemniakami
Bulion na zupę powinien być domowy, a nie z kostki!