Sposób przygotowania:
Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem
Mięso z królika po opłukaniu dzielimy na mniejsze kawałki (by zmieściły się do garnka) i gotujemy do miękkości z selerem, pietruszką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Po ugotowaniu wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy.
Do wody z gotowania mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, włoszczyznę i posiekany w pół talarki por.
Gdy warzywa będą miękkie sos doprawiamy, wrzucamy posiekane listki świeżego rozmarynu, zagęszczamy koncentratem pomidorowym i rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną (u mnie 2 czubate łyżki, ale to zależy od ilości wody w garnku), zabielamy śmietaną i wsypujemy koperek.
Sos pasuje zarówno do makaronu jak i kaszy, ziemniaków, ryżu...
Po ugotowaniu wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy.
Do wody z gotowania mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, włoszczyznę i posiekany w pół talarki por.
Gdy warzywa będą miękkie sos doprawiamy, wrzucamy posiekane listki świeżego rozmarynu, zagęszczamy koncentratem pomidorowym i rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną (u mnie 2 czubate łyżki, ale to zależy od ilości wody w garnku), zabielamy śmietaną i wsypujemy koperek.
Sos pasuje zarówno do makaronu jak i kaszy, ziemniaków, ryżu...
SylaUla
MałaMi89
Będzie mi bardzo miło :) ja jako dziecko też często jadłam, takie z własnego chowu...