MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pyszna potrawka, którą przygotowałam na niedzielny obiad. Świeży rozmaryn pasuje do delikatnego mięsa z królika i idealnie aromatyzuje całość. Z całej tuszki wychodzi duża porcja, dzięki czemu obiad miałam z głowy na 2 dni.

Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem
Mięso z królika po opłukaniu dzielimy na mniejsze kawałki (by zmieściły się do garnka) i gotujemy do miękkości z selerem, pietruszką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Po ugotowaniu wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy.

Do wody z gotowania mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, włoszczyznę i posiekany w pół talarki por.

Gdy warzywa będą miękkie sos doprawiamy, wrzucamy posiekane listki świeżego rozmarynu, zagęszczamy koncentratem pomidorowym i rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną (u mnie 2 czubate łyżki, ale to zależy od ilości wody w garnku), zabielamy śmietaną i wsypujemy koperek.

Sos pasuje zarówno do makaronu jak i kaszy, ziemniaków, ryżu... 
Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem
Mięso gotujemy z warzywami do miękkości.
Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem
Do garnka wrzucamy włoszczyznę i pokrojony por
Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem
Sos w garnku przyprawiamy, wrzucamy rozmaryn
Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem
Na koniec dodajemy ugotowane, rozdrobnione mięso

Tagi:

królik danie