Sposób przygotowania:
Ogórkowa ze świeżych ogórkówEtap 1
Marchewki obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 2
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.
Etap 3
Do cebuli dodać przygotowane warzywa. Podsmażać je ok. 2-3 minuty na dużym ogniu co chwilę mieszając.
Etap 4
Wlać bulion, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
Etap 5
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Etap 6
Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką.
Etap 7
Masło rozgrzać na patelni. Dodać do niego odciśnięte z nadmiaru płynu ogórki (sok wykorzystać np. do koktajlu). Smażyć, często mieszając, aż ogórki zmiękną i zaczną się rumienić.
Etap 8
Podsmażone ogórki dodać do zupy, wymieszać, ponownie doprowadzić do wrzenia.
Etap 9
Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Podawać posypaną drobno posiekanym koperkiem.