Sposób przygotowania:
Ogórkowa ze świeżych ogórkówEtap 1

Marchewki obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 2

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.
Etap 3

Do cebuli dodać przygotowane warzywa. Podsmażać je ok. 2-3 minuty na dużym ogniu co chwilę mieszając.
Etap 4

Wlać bulion, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
Etap 5

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Etap 6

Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką.
Etap 7

Masło rozgrzać na patelni. Dodać do niego odciśnięte z nadmiaru płynu ogórki (sok wykorzystać np. do koktajlu). Smażyć, często mieszając, aż ogórki zmiękną i zaczną się rumienić.
Etap 8

Podsmażone ogórki dodać do zupy, wymieszać, ponownie doprowadzić do wrzenia.
Etap 9

Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Podawać posypaną drobno posiekanym koperkiem.