Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ogórkowa ze świeżych ogórków z pulpetami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Trochę odmiany w serwowaniu zupy ogórkowej .

Ogórkowa ze świeżych ogórków z pulpetami

Składniki:

Ogórkowa ze świeżych ogórków z pulpetami

 

  • ½ kg porcji rosołowej z kurczaka lub udko
  • 2 średnie marchewki
  • 1/8 selera
  • 1 pietruszka
  • 1/3 pora
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 4 średniej wielkości świeże ogórki
  • ½ pęczka kopru
  • 3 średnie młode ziemniaki
  • 1 metka tatarowa ( 15-20 dag )
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • sok z cytryny
  • ½ łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi
  • 1 litr wody

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa ze świeżych ogórków z pulpetami
Porcje rosołową ( lub udko ) , obrane i umyte warzywa ( marchew w plasterki a ziemniaki w słupki ) , kostka bulionowa, liście laurowe, ziele angielskie zalać wodą i gotować 45 minut .Ogórki umyć , obciąć końcówki , nie obierać. Jeden ogórek pokroić w cienkie plasterki i usmażyć rumieniąc na ½ łyżki oleju .Odsączyć i odłożyć . Resztę ogórków utrzeć na tarce jarzynowej i smażyć razem z usiekanym koperkiem ( łyżkę odłożyć do posypania na talerzu) przez 5 minut na reszcie oleju i maśle .Metkę wymieszać z kaszą manną i zrobić ok. 40 malutkich pulpecików. Z wywaru wyjąć porcję rosołową z kurczaka ( lub udko ) seler, por, pietruszkę , liście laurowe i ziele angielskie. Włożyć podsmażone i utarte ogórki .Zagotować . Na wrzącą zupę wrzucić pulpeciki. Gotować 15 minut. Doprawić do smaki maggi, pieprzem mielonym , sokiem z cytryny, curry .Podawać posypując koprem i dodając do każdego talerza trochę smażonych plasterków ogórka. Śmietankę wlewać bezpośrednio na talerz lub zaprawić zupę w garnku .