suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Oko bawoła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ciasto z dodatkiem kakao i konfitur

Oko bawoła

Składniki:

Oko bawoła

 

  • 50 dag mąki;
  • 25 dag margaryny;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 3 łyżki gęstej śmietany 30%;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 4 żółtka;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • powidła z agrestu lub śliwek, albo smażone jabłka;
  • bakalie;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 łyżeczka sody.
  • biała polewa

Sposób przygotowania:

Oko bawoła
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i z posiekaną margaryną. Następnie dodajemy cukier, śmietanę, żółtka i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, do jednej części dodajemy sodę i kakao. Pieczemy obie części w osobnych brytfannach wtem 180oC przez ok 35 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy ostrożnie ciasta z brytfann, na spód kładziemy jasne ciasto, następnie, przekładamy powidłami wymieszanymi z bakaliami i przykrywamy ciemną częścią ciasta, całość oblewamy białą polewą lub różową, (np. z białej czekolady) posypujemy bakaliami, wstawiamy do lodówki, aby polewa stężała.