Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Okoń morski z makaronem szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Makaron szpinakowy robiłam po raz pierwszy.Dodatek parmezanu i kolendry wzbogacił na pewno jego smak. Podany z okoniem morskim smakował wyśmienicie !

Okoń morski z makaronem szpinakowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Okoń morski z makaronem szpinakowym

 

  • 2 okonie morskie, wypatroszone i oczyszczone

 

  • 4 gałązki tymianku cytrynowego

 

  • szczypta chili

 

 

  • sol zwykła jodowana

 

 

 

 

  • 3 łyżki drobno startego parmezanu

 

  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry

 

 

  • 1 opakowanie makaronu szpinakowego Trottole (500 g )

 

Sposób przygotowania:

Okoń morski z makaronem szpinakowym
Makaron ugotować według zaleceń producenta, odcedzić. Ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne skropić oliwą z oliwek. Każdą rybęnatrzeć solą jodowaną, pieprzem, chili, skropić obficie i natrzeć sokiem z limonki, Pozostawić odrobinę soku do makaronu. Do środka każdej ryby włożyć gałązkę tymianku cytrynowego a całość posypać jeszcze solą cytrynową i na wierzchu położyć po gałązce tymianku. Naczynie przykryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec rybę przez około 25 - 30 min, przed samym końcem ściągnąć folię, posypać ryby 1 łyżką parmezanu i zapiec by ryby się ładnie zrumieniły.Potrzebna do obiadu ilość makaronu przełożyć do rondla, dolać 1 łyżkę oliwy, zagrzać na małym ogniu. Dodać parmezan, sok z limonki, jogurt naturalny oraz kolendrę. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowany makaron podać z rybami :) Smacznego :)
Okoń morski z makaronem szpinakowym
Makaron ugotowac wedglug zalecen producenta
Okoń morski z makaronem szpinakowym
Ryby natrzec przyprawami, ulozyc w naczyniu
Okoń morski z makaronem szpinakowym
Do makaronu dodać parmezan i kolendre wymieszac
Okoń morski z makaronem szpinakowym
tak przygotowany makaron podac z rybka smacznego