Okoń morski z pieczarkami

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Do wrzącego wywaru z warzyw włożyć filety z oczyszczonej ryby, gotować 8-10 min i

Okoń morski z pieczarkami

Składniki:

Okoń morski z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Okoń morski z pieczarkami
Do wrzącego wywaru z warzyw włożyć filety z oczyszczonej ryby, gotować 8-10 min i odcedzić. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w cienkie plasterki, odparować na rozgrzanej patelni, nie dodając tłuszczu. Przygotować sos: łyżkę masła rozetrzeć z mąką, rozpuścić w litrze przecedzonego gorącego wywaru, doprawić solą. Rozmącone żółtka wymieszać z bułką tartą i sokiem z cytryny, rozprowadzić przestudzoną mieszaniną wywaru, tłuszczu i mąki. W wysmarowanym olejem naczyniu do zapiekania ułożyć filety, po sypać pieczarkami, polać sosem, skropić pozostałym stopionym masłem i zapiekać do lekkiego zrumienienia. Gotową rybę udekorować natką pietruszki. Podawać z ziemniakami piure lub pieczonymi oraz z surówką.

Tagi:

okoń tarta