Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Okonie z grilla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam okonie z grilla... Polecam

Okonie z grilla

Składniki:

Okonie z grilla

 

  • Składniki:
  • ( dla 4 osób, cena około 12 zł)
  • 1-2 kg okoni
  • (można kupić w sklepie rybnym,
  • lub złowić w jeziorze...)
  • 4 dag mąki
  • 6 dag tłuszczu roślinnego
  • natka pietruszki
  • cytryna lub sok z cytryna
  • sól
  • pieprz
  • ,,Przyprawa Na grilla Pikantna Winiary``
  • smalec do posmarowania prętów grilla

Sposób przygotowania:

Okonie z grilla
Okonie najpierw należy wypatroszyć, odciąć głowę i ogon, sparzyć wrzątkiem. Oskrobać ostrym nożem, do tego celu nadaje się także tarka. Rybę posolić, natrzeć przyprawami ,,Winiary'' i obtoczyć w mące, rozpalić grilla... Poukładać rybę na prętach, wysmarowanych smalcem. Okonie grillować z obu stron, aż się zarumienią, po czym grillować jeszcze z obu stron, około 5-10 minut. Dodać  drobno posiekać natkę pietruszki, skropić cytryną, przełożyć na półmisek, obsypać natką pietruszki.  Podawać z ziemniakami, chlebem, surówką warzywną.