marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Oliwa cytrynowa z pieprzem do surówek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Surówki są nieodzownym dodatkiem do drugich dań, lecz przed podaniem trzeba je doprawić, a oprócz zwykłych przypraw, czy ziół może być oliwa do sałatek i surówek jednocześnie. Tak jak ta z sokiem limonkowym i pieprzem cytrynowym.

Oliwa cytrynowa z pieprzem do surówek

Składniki:

Oliwa cytrynowa z pieprzem do surówek

  • 1/4 szklanki oliwy vineagrete,
  • sok z limonki lub dwóch,
  • skórka z limonki,
  • 1/3 szklanki zimnej wody do sosu,
  • pieprz cytrynowy,
  • kurkuma,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli morskiej(niekoniecznie).

Sposób przygotowania:

Oliwa cytrynowa z pieprzem do surówek
Oliwę z oliwek,ziołową lub vineagrete wlać do blaszanej miseczki oraz przygotować pozostałe produkty i przyprawy, tj. pieprz cytrynowy i kurkumę utłuc w moździeżu pałką. Skórkę na limonce lub dwóch sparzyć wrzątkiem oraz utrzeć skórkę na tarce z drobnymi oczkami, a limonkę przekroić na połówkę i wycisnąć sok na wyciskarce, pestki wybierając łyżeczką i wyrzucić. Sok z limonki wlać do miseczki z oliwą wraz z utłuczonymi przyprawami i wymieszać. Sól można dodać lub nie, to sprawa gustu. Tak przyrządzoną oliwę wstawić do lodówki na pół godziny, a potem doprawić nią sałatkę bądź surówkę, najlepiej z pekinki i papryki świeżej.

Tagi:

sosy