szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Kurczak cytrynowy z mozarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pierś z kurczaka w marynacie czosnkowo-cytrynowej zapiekana z mozarella i suszonymi pomidorami

Kurczak cytrynowy z mozarellą

Składniki:

Kurczak cytrynowy z mozarellą

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak cytrynowy z mozarellą
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 2 częśći. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, rozetrzeć dokładnie z odrobiną soli, oliwy i sokiem cytrynowym oraz roztłuczonym w moździerzu pieprzem kolorowym. Utworzoną mieszanką natrzeć kurczaka i odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie zrumienić z bo stron na rozgrzanej oliwie. Piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia, na każdej ułożyć pokrojonego w paski pomidora suszonego a na każdym z nich po plasterku mozarelli. Zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Przed podaniem posypać bazylią.