Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Risotto winno-cytrynowe z Parmezanem

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na patelni rozgrzać oliwę i cały czas mieszając, dodać cebulę i czosnek, lekko

Risotto winno-cytrynowe z Parmezanem

Składniki:

Risotto winno-cytrynowe z Parmezanem

 

  • torebka ryżu (100g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cebula (posiekana)
  • łyżka oliwy
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/2 l bulionu (może być z kostki)
  • sok z cytryny
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
  • 1/5 kostki masła
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

Risotto winno-cytrynowe z Parmezanem
Na patelni rozgrzać oliwę i cały czas mieszając, dodać cebulę i czosnek, lekko zrumienić. Dodać ryż i smażyć, aż się zeszkli. Dodać połowę wina, potem tyle bulionu, żeby ryż był lekko pokryty i dusić powoli. W razie potrzeby dolewać bulionu, dodać sok z cytryny, sół, cukier, pieprz i resztę wina. Gdy ryż już zmięknie, dodać masło i parmezan. Wymieszać, podawać jako danie główne z sałatą lodową polaną sosem winegret.