Miętowa sałatka z grillowanego kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierś opłukać, osuszyć, pokroić na paski szerokości 1,5 cm. Zrobić marynatę z oliwy, obranego i przetartego przez praskę czosnku,

Miętowa sałatka z grillowanego kurczaka

Składniki:

Miętowa sałatka z grillowanego kurczaka

 

  • 300 g piersi kurczaka

  • Marynata do mięsa

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • Pozostałe składniki sałatki
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • Sos:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki płynnegomiodu
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy zmielonych w młynku
  • Pieprz
  • Sól

Sposób przygotowania:

Miętowa sałatka z grillowanego kurczaka
Pierś opłukać, osuszyć, pokroić na paski szerokości 1,5 cm. Zrobić marynatę z oliwy, obranego i przetartego przez praskę czosnku, startej skórki cytrynowej, suszonego tymianku, soli i pieprzu. Marynatą zalać kurczaka i odstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin (można na całą noc). W połowie marynowania przewrócić na drugą stronę.

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać, pokroić w cząstki, cebulkę obrać i pokroić w ćwierćtalarki, liście mięty umyć, osuszyć i posiekać, zostawiając kilka najładniejszych do dekoracji. Wymieszać.

Wyjęte z marynaty mięso grillować (na grillu bądź patelni grillowej, albo zwykłej patelni).

Przygotować sos z octu, 5 łyżek oliwy, soku z cytryny, miodu, zmielonych ziaren gorczycy, soli, pieprzu. Pomidory polać sosem, wymieszać, na wierzchu ułożyć grillowane kawałki kurczaka. Przybrać liśćmi mięty.