Sposób przygotowania:
Omlet angielski
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka rozmącić ze śmietaną, a białka ubić na sztywną pianę. Obie masy jajeczne połączyć, dodać szczypior, przyprawić solą, pieprzem, a następnie smażyć na rozgrzanym maśle.
Kiedy wierzch masy jajecznej zacznie się powoli ścinać, wstawić omlet wraz z patelnią na kilka minut do nagrzanego do temperatury 180 C piekarnika i zapiekać do zrumienienia. Pod koniec pieczenia posypać startym na tarce o małych oczkach serem żółtym.
Po wyjęciu z piekarnika złożyć na połowę.
Żółtka rozmącić ze śmietaną, a białka ubić na sztywną pianę. Obie masy jajeczne połączyć, dodać szczypior, przyprawić solą, pieprzem, a następnie smażyć na rozgrzanym maśle.
Kiedy wierzch masy jajecznej zacznie się powoli ścinać, wstawić omlet wraz z patelnią na kilka minut do nagrzanego do temperatury 180 C piekarnika i zapiekać do zrumienienia. Pod koniec pieczenia posypać startym na tarce o małych oczkach serem żółtym.
Po wyjęciu z piekarnika złożyć na połowę.