jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Omlet angielski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Trzeci rodzaj pulchnego, jajecznego placka, który przyrządza się ubijając osobno żółtka i białka, a pod koniec zapieka się w piekarniku:)

Omlet angielski

Składniki:

Omlet angielski

 

Sposób przygotowania:

Omlet angielski
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka rozmącić ze śmietaną, a białka ubić na sztywną pianę. Obie masy jajeczne połączyć, dodać szczypior, przyprawić solą, pieprzem, a następnie smażyć na rozgrzanym maśle.
Kiedy wierzch masy jajecznej zacznie się powoli ścinać, wstawić omlet wraz z patelnią na kilka minut do nagrzanego do temperatury 180 C piekarnika i zapiekać do zrumienienia. Pod koniec pieczenia posypać startym na tarce o małych oczkach serem żółtym.
Po wyjęciu z piekarnika złożyć na połowę.

Tagi:

sery ser omlet