Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Omlet biszkoptowy z bananami

         
ocena: 5/5 głosów: 1018

Obrane banany pokroić w plasterki, pomarańczę w półplasterki, podsmażyć na łyżce

Omlet biszkoptowy z bananami

Składniki:

Omlet biszkoptowy z bananami

 

  • 4 jaja

 

 

 

  • 3 łyżeczki cukru kryształu

 

  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Omlet biszkoptowy z bananami
Obrane banany pokroić w plasterki, pomarańczę w półplasterki, podsmażyć na łyżce margaryny, wsypać cukier kryształ i trzymać na ogniu, aż się roztopi i skarmelizuje. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Z białek ubić pianę i, mieszając, dodawać ją stopniowo do żółtek na przemian z przesianą mąką. Masę przelać na patelnię o średnicy 24 cm z rozgrzaną margaryną i usmażyć na małym ogniu pod przykryciem. Można też przelać masę do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i oprószonego tartą bulką i za piec w piekarniku na złoty kolor.

Tagi:

biszkopt omlet