anetka

anetka

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Omlet po grecku.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Włącz funkcję grilowania w piekarniku.Natkę opłukać,osuszyć i drobno posiekać ...

Omlet po grecku.

Składniki:

Omlet po grecku.

 

  • 10 jajek
  • 2/3 szkl. posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • duża czerwona cebula
  • 3 pomidory
  • 1/2 szkl. czarnych oliwek bez pestek
  • 10 dag. sera feta
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Omlet po grecku.

Włącz funkcję grilowania w piekarniku.Natkę opłukać,osuszyć i drobno posiekać.Cebulę obrać i pokroić na cząstki.Pomidory sparzyć,obrać ze skóry,pokroić na ósemki.Jajka umyć i wbić do dużej miski,dodać posiekaną natkę,sól,pieprz,roztrzepać.Na dużej patelni rozgrzać oliwę,włożyć cząstki cebuli,usmażyć a złoto.Dodać pomidoryi przekrojone na połówki oliwki,dusić 2-3 min(aż pomidory zmiękną).Zmniejszyć ogień i wlać jajka.Omlet smażyć ok 2 min. na dużym ogniu,aż jajka zaczną się ścinać.Na lekko ścięte pokrusz ser i wstawić patelnię do piekarnika na ok. 5-6 min.Powierzchnia omleta powinna lekko się zezłocić.