ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Wielowarzywny gulasz z indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wielowarzywny gulasz z dodaniem indyka jest lekkim, smacznym i również sycącym daniem, ilość i rodzaj warzyw wg uznania.

Wielowarzywny gulasz z indykiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wielowarzywny gulasz z indykiem

 

  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • cebula 1 sztuka duża,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • dynia pokrojona 4 szklanki,
  • cukinia 1 sztuka,
  • bakłażan 1 sztuka,
  • papryka kolorowa 2 sztuki,
  • por 1 sztuka większa,
  • ząbki czosnku 5 sztuk,
  • kucharek 2 łyżkipapryka ostra mielona 3/4 łyżeczki,
  • pomidory dojrzałe 1 kg,
  • mięso gulaszowe z indyka 50 dag,
  • przyprawa do indyka 2 łyżeczki,
  • olej rzepakowy 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Wielowarzywny gulasz z indykiem
Dynię, papryki obrane pokroić w kostkę, cukinię, bakłażan ze skórką pokroić w kostkę, por, cebulę, czosnek drobno pokroić, pomidory ze skórką blenderem zmiksować.
Na oleju podsmażyć na złocisto cebulę z cukrem, dodać dynię, cukinię, por, bakłażan, paprykę, czosnek, wsypać kucharka, papryke ostrą, podsmażać z 10 minut co jakiś cza mieszając.
Wlać zmiksowane pomidory, wymieszać, gotować z 30 minut pod przykryciem.
Gulaszowe indyka pokroić drobniej, na oleju smażyć do miękkości, dodać do smaku przyprawę do indyka.
Usmażone mięso połączyć z warzywami, wymieszać, najlepiej przygotować wieczorem na drugi dzień.
Wielowarzywny gulasz z indykiem
Smakuje doskonale do ziemniaków, ryżu, makaronu, pieczywa.
Wielowarzywny gulasz z indykiem
Warzywa możemy dodac jakie mamy i lubimy.
Wielowarzywny gulasz z indykiem
Pomidory dokładnie zmiksować ze skórką.
Wielowarzywny gulasz z indykiem
Po dodaniu zmiksowanych pomidorów nie trzeba zagęszczać mąką.
Wielowarzywny gulasz z indykiem
Można użyć zamiast świeżych pomidorów sok pomidorowy w kartonie.