Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Omlet z kaki i dżemem wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Delikatny omlecik z dodatkiem świeżego kaki i domowego dżemu wiśniowego to bardzo smaczne danie na rozpoczęcie dnia.

Omlet z kaki i dżemem wiśniowym

Składniki:

Omlet z kaki i dżemem wiśniowym

 

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 małego kaki
  • 3 łyżeczki dżemu wiśniowego
  • cukier puder - wg uznania

Sposób przygotowania:

Omlet z kaki i dżemem wiśniowym

Etap 1

Omlet z kaki i dżemem wiśniowym
Jajka roztrzepane z cukrem waniliowym i mąką.

Jajka wbić do miseczki. Dodać do nich cukier waniliowy i mąkę, dokładnie roztrzepać.

Etap 2

Omlet z kaki i dżemem wiśniowym
Jajka wylane na rozgrzane na patelni masło.

Na patelni rozgrzać masło, wylać na nią jajka. Smażyć na małym ogniu, aż jajka zaczną się ścinać.

Etap 3

Omlet z kaki i dżemem wiśniowym
Pokrojone kaki i dżem wiśniowy ułożone na podsmażonym omlecie.

Na jednej połowie ułożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki kaki i dżem wiśniowy. Omlet złożyć na pół, lekko docisnąć. Omlet smażyć jeszcze 1-2 minuty. Gotowy omlet zsunąć na talerz, oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

dania omlet